Van zelfhaat naar innerlijke veiligheid naar innerlijke vrijheid


De grootste pijn, de grootste schade die ik heb opgelopen door het seksueel misbruik in mijn kindertijd is een zeer negatief zelfbeeld. Een zelfbeeld vol zelfhaat. Ik merk dat veel mensen die als kind seksueel misbruikt zijn een zeer negatief zelfbeeld hebben (gehad).

Vanaf 5-jarige leeftijd voelde ik me een intens slecht, vies, mislukt mens. De grootste loser die er bestond. Ik heb mezelf kapot geschaamd om wie ik was en mezelf gehaat.

Op de momenten dat deze zelfhaat het grootst was, had ik het gevoel dat de hele wereld mij haatte. En dat ik er beter niet meer zou kunnen zijn.

Zoektocht naar mezelf, naar innerlijke vrijheid

Het grootste deel van mijn leven was ik op zoek naar mezelf. Ergens wist ik dat mijn negatieve zelfbeeld niet klopte. Dat hoe ik me voelde en hoe ik naar mezelf keek niet mijn ware zelf was. Ik was mezelf niet.

Maar wie was ik dan? En hoe voelt dat dan: mezelf zijn? Wat was het gevoel van mezelf zijn waar ik eigenlijk naar zocht? Welk gevoel zat eronder verstopt?

Bekeken vanaf waar ik nu sta, is dat volgens mij vrijheid. Innerlijke vrijheid.

Het gevoel dat ik hier mag zijn. Helemaal, als mezelf.

Schaamtevrij.

Met al mijn mooie en minder mooie kanten. Met mijn licht en mijn duisternis.

Het was een lange zoektocht, een binnenwereldreis naar mijn ware natuur. De innerlijke veiligheid voelen om mijn innerlijke wijsheid te voelen en daardoor de innerlijke vrijheid te voelen om te leven vanuit wie ik van nature ben.

Er waren momenten dat ik ineens mezelf vond. Thuiskwam bij mezelf en leefde vanuit mezelf.

Om daarna weer volledig te verdwalen en te verdrinken in zelfhaat.

Pas 30 jaar na het misbruik in mijn kindertijd was ik klaar om ervan te herstellen.

Door mijn herstel begon ik die innerlijke vrijheid echt te ervaren. Meer en meer.

Eigen identiteit en eigen regie

Decennia lang werd mijn leven ontwricht en bepaald door innerlijke onveiligheid die ontstaan is door mijn trauma. Door degene die mij seksueel misbruikt heeft en die als een soort parasiet in mij leefde.

Mijn lichaam met haar gevoel en innerlijke stem, innerlijke wijsheid werd overschreeuwd door zijn lichaam, zijn stem, die ik in mijn lichaam en hoofd geïnternaliseerd had.

Het werd ook overschreeuwd door de verwachtingen en conditioneringen van de buitenwereld.

Ik was vooral wie ik dacht dat ik van de buitenwereld moest zijn. Ik liet een ander voor mij bepalen.

Ik leefde vanuit de ander.

Niet echt weten wie ik was, niet goed kunnen voelen dat ík de regie van mijn leven in handen had, was beangstigend. Ik voelde me super onveilig en eenzaam.

Ik ontdekte tijdens mijn herstel steeds meer wie ik werkelijk ben en dat ík mijn leven bepaal. Dat ik de regie heb.

En dat is precies wat herstel is: een individueel uniek proces gericht op het hervinden van je persoonlijke identiteit en het hernemen van de regie op je leven.

Voelen is leven, leven is voelen

Ik heb een diepgaand contact met mijn lichaam. Ik ben een intense voeler. Ondanks het misbruik ben ik blijven voelen. Dat was zowel een vloek als een zegen.

Ik voelde zoveel dat ik daar vaak van weg wilde vluchten. Vluchten van mezelf, omdat ik me innerlijk zó slecht en zó onveilig voelde.

Vluchten van mezelf was natuurlijk onmogelijk en maakte me vaak radeloos en suïcidaal.

Aan de andere kant is altijd blijven voelen een zegen geweest. Want voor mij betekent voelen: leven. En leven is voelen. Ik voelde de duisternis intens, maar het licht beleefde/ voelde ik gelukkig óók intens.

Ik kon mijn onderbuik voelen en “horen” wat die me vertelde. In mijn onderbuik zit mijn stem van wie ik werkelijk ben. Dat heb ik altijd geweten.

Vaak dacht ik dat ik mezelf helemaal kwijt was, maar ik ben mezelf nooit écht helemaal kwijt geweest.

Mijn innerlijke wijsheid in mijn onderbuik wees me altijd de weg. De weg naar een beter leven. Hoe duister het leven kon voelen, ik heb wel genoeg vertrouwen gehad in het licht, dat het ooit beter zou worden.

Mijn gut feeling heeft me nooit in de steek gelaten. Al is die dus wel vaak overschreeuwd en overschaduwd geweest door mijn trauma.

Traumabehandeling

Mijn onderbuik leidde me uiteindelijk naar psychotrauma educatie centrum PSYTREC. Daar voelde ik me veilig genoeg om alles te durven delen over mijn trauma.

Bij PSYTREC heb ik een PTSS behandeling gehad met onder andere EMDR en exposure om mijn trauma van seksueel misbruik te verwerken. Deze behandeling heeft veel betekend voor mijn herstel.

Ik heb inmiddels verschillende traumabehandelingen gehad en vele andere belangrijke stappen gezet om mijn herstelproces te doorlopen. Mijn zelfbeeld is positief veranderd.

Ik hoef niet meer te leven met angst voor het verleden of angst voor de toekomst. Ik ben niet meer daar en toen. Ik kan leven in het hier en nu, want het is hier en nu veilig.

Ik ben namelijk in goed gezelschap, ik ben met mezelf!

Inmiddels voel ik me zo veilig en vrij dat ik durf te vertrouwen op mezelf en durf te leven vanuit mijn innerlijke wijsheid en innerlijke vrijheid.

Leven vanuit mezelf. Het is wennen, want het is zo lang anders geweest.

Vertrouw op jezelf

Wat ik met deze blog probeer te zeggen en wat ik hoop dat je kunt voelen is: het misbruik heeft jou destijds je innerlijke veiligheid ontnomen, maar jouw innerlijke wijsheid en innerlijke vrijheid is nooit weg geweest en je kunt het nooit kwijt raken.

Niemand kan jou je innerlijke wijsheid en innerlijke vrijheid afpakken.

Ookal heeft de pleger van het misbruik jou dat gevoel als kind wel mee gegeven, omdat het misbruik jouw innerlijke veiligheid ontnam.

Gun jezelf de tijd, de rust en de stilte om je innerlijke veiligheid terug te vinden en om naar je innerlijke wijsheid te luisteren. Laat het je de weg wijzen.

Zet iedere dag een stapje in de richting van je innerlijke veiligheid en je innerlijke vrijheid.

Je zult steeds vaker, steeds dichter bij je ware zelf komen. De stemmen uit de buitenwereld zullen niet meer (zo hard) binnenkomen.

Je gaat je veiliger voelen en kunt gaan leven in plaats van overleven.

Wanneer je eenmaal voelt dat je die innerlijke wijsheid altijd bij je hebt en nooit kwijt kunt raken, ervaar je innerlijke vrijheid.

Zelfhaat kan niet bestaan naast het bewustzijn van je innerlijke wijsheid en innerlijke vrijheid.

Healing isn't about changing who you are. It's about changing how you feel about who you are.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *