Stop victim blaming


Seksueel misbruik is iets vreselijks. De schade die door misbruik ontstaat is enorm. Wat echter óók veel schade met zich meebrengt, is victim blaming: het slachtoffer de schuld geven van wat er gebeurd is. Het komt eigenlijk neer op onbegrip.

Het is nooit jouw schuld!

Het is nooit de schuld van het slachtoffer! Helaas krijgen slachtoffers nog veel te vaak de schuld of worden ze niet eens geloofd.

Ik heb pas 32 jaar later over het misbruik kunnen en durven vertellen. Ik kreeg gelukkig hele steunende reacties van mijn dierbaren. Ik voelde me begrepen en niet meer zo alleen met mijn pijn. Daar ben ik erg dankbaar voor, want het gaat vaak anders…

Lezing op YouTube over victim blaming

Iva Bicanic is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht en Centrum Seksueel Geweld. In deze video heeft ze het over victim blaming en de schade die mensen daardoor oplopen. Ze geeft óók aan hoe het anders kan.

Wat mij betreft een must see voor iedereen! Om de vele mensen die misbruik hebben meegemaakt beter te begrijpen en om te leren hoe we beter kunnen reageren en zo een ander te kunnen steunen.