Belang eigen regie na seksueel misbruik


Als survivor van seksueel misbruik word je vaak heel erg getriggerd als je geen eigen regie hebt in een situatie. Als je geen keuze hebt. Of als je alleen al het gevoel krijgt dat je geen eigen regie of keuze hebt.

Het seksueel misbruik bracht je in een situatie waarin er geen andere mogelijkheid was dan het misbruik ondergaan.

Je eigen wil werd volledig ontnomen tijdens het seksueel misbruik en er werd totaal geen rekening met je gehouden. Je had geen keuze. Daardoor heb je meer dan gemiddeld behoefte aan het maken van eigen keuzes en eigen beslissingen.

Tegelijkertijd is het maken van keuzes vaak erg lastig en onwennig voor een survivor, omdat je zo geneigd bent te doen wat een ander wil. Dat de dader, die vaak geïnternaliseerd is, voor jou bepaalt. Wat je zélf wil, is vaak lastig om te voelen.

Het is dus belangrijk dat je bij beslissingen wordt betrokken en zelf ruimte krijgt om keuzes te maken over zaken die jou aangaan. Tijd krijgt om te voelen wat je wil. Zeker ook in therapie. Dat je leert dat je zelf mag bepalen en mag kiezen, kan zeker in het begin een onmogelijke opgave lijken.

“Ik bepaal”

“Ik bepaal” is een essentiële mantra voor survivors. Het helpt je eraan herinneren dat je zelf de regie hebt over je leven. Dat je zelf bepaalt hoe je je leven leidt en dat je zelf bepaalt wat wel en niet goed voor je is. Mij helpt het. Ik mag zelf bepalen. Ik mag zelf kiezen. Ik ben nu hier. Niet daar en toen, in het moment van misbruik. Hier is het veilig dus hier kan ik wél bepalen.

Ik ben niet overgeleverd aan de wil van iemand anders en ik hoef niet klakkeloos mezelf aan de kant te schuiven om in de ander te verdwijnen en diegene volledig te pleasen.

Dat verdwijnen in de ander voelt overigens nog steeds wel het meest natuurlijk voor mij aan. De focus op mezelf is work in progress… Het gaat stapje voor stapje beter om bij mezelf te blijven, zonder (of in ieder geval met minder) angst, schaamte en schuldgevoel.

Eigen regie in therapie

De PTSS behandelingen die ik heb gehad bij PSYTREC en Trauma Centrum Nederland hebben mij goed het gevoel gegeven van “ik bepaal”. Natuurlijk volgde ik hun therapie/ behandeling, maar binnen de therapie gaven de behandelaren mij alle ruimte om te ervaren dat ik zélf mag bepalen en zelf weet wat goed voor me is. Eigen regie staat daar voorop.

De focus lag op mezelf in plaats van op de ander en omdat ik tijdens de behandeling daardoor mezelf veel beter kon aanvoelen en begrijpen, kon ik leren zelf te bepalen en te kiezen voor een gevoel van veiligheid. Door mijn grenzen aan te durven geven in plaats van die grenzen steeds over te gaan en mezelf geweld aan te doen.

Onverwerkt seksueel misbruik en PTSS is de “ziekte” van je chronisch onveilig voelen en dat gevoel verzacht door de regie in eigen handen te nemen.

Traumasensitieve Mindfulness Training

Een andere therapie die kan helpen met het integreren van het gevoel van eigen regie en veiligheid is traumasensitieve mindfulness training.

Deze training/ therapie is gebaseerd op mindfulness en de polyvagaal theorie en is erop gericht je zenuwstelsel kalmeren en reguleren.

Door onverwerkt seksueel misbruik en daaruit voortvloeiende (complexe) PTSS is je zenuwstelsel en stress systeem enorm ontregeld en deze training helpt je daarmee om te gaan.

Deze oefeningen helpen mij om terug te keren naar het gevoel van eigen regie en veilig zijn.

Reizen naar moment van misbruik en terug naar nu

IK bepaal! IK en niet meer de dader van het misbruik, die in mijn hoofd en lichaam leek te wonen en me steeds weer terug wilde slepen en me gevangen hield in het moment van misbruik.

Toch ben ik soms nog getriggerd en voel ik me daardoor onveilig dat het weer voelt alsof ik in het moment van misbruik ben. Alsof de dader bepaalt. Dat is zwaar en moeilijk, maar gelukkig lukt het me dankzij alle therapie en hulpbronnen beter om terug te keren naar het hier en nu.

Het hier en nu, waar het veilig is. En waar ík de regie heb over mijn leven.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *